16 Μαρτίου 2009

~Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΟΥ~Σερβία

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ παρά μόνον ο Θεός, που κοιμόταν και ονειρευόταν. Για πολλούς αιώνες, ο Θεός ονειρευόταν. Τελικά όμως ξύπνησε.

Αφού σηκώθηκε, ο Θεός κοίταξε γύρω του και κάθε ματιά του γινόταν κι από ένα άστρο. Έμεινε έκθαμβος. Τότε άρχισε να ταξιδεύει, να βλέπει το σύμπαν που είχε δημιουργήσει. Ταξίδευε, ταξίδευε, αλλά όπου κι αν πήγαινε δεν υπήρχε τέλος ούτε αρχή.

Τελικά έφτασε στη γη. Ήταν κουρασμένος και το μέτωπό του είχε ιδρώσει. Μια σταγόνα ιδρώτα έσταξε στο έδαφος και πήρε ζωή. Έτσι έγινε ο πρώτος άνθρωπος. Είναι συγγενής του Θεού, αλλά δεν φτιάχτηκε για διασκέδαση. Φτιάχτηκε από ιδρώτα και γι' αυτό ήταν εξαρχής καταδικασμένος σε μια ζωή όλο μόχθο.

~ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ~Αίγυπτος

ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ο Ρα γέννησε τον εαυτό του. Για να μην είναι μόνος, έφτυσε και από το σάλιο του γεννήθηκε ο Σου, ο αέρας, και η Τεφνούτ, η υγρασία. Από την ένωση του Σου και της Τεφνούτ γεννήθηκε ο Γκεμπ, ο θεός της γης και η Νουτ η θεά του ουρανού.
Από τα δάκρυα του Ρα δημιουργήθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι. Ο Ρα έπλασε τα βουνά, έφτιαξε τους ανθρώπους και τα ζώα, τον ουρανό και τη γη.
Κάθε πρωί ο Ρα σηκώνεται και διασχίζει τον ουρανό με τη βάρκα του, τη Σεκτέτ. Τη νύχτα τον καταπίνει η Νουτ και το πρωί τον γεννά ξανά.
Θανάσιμος εχθρός του Ρα είναι το φίδι, ο Άπωφης, που γεννήθηκε από τον σάλιο της Νηίθ, της μεγάλης μητέρας. Κάθε νύχτα ο Ρα πολεμά με τον Άπωφη, το φίδι του χάους.
Μερικοί πιστεύουν ότι ίσως κάποια μέρα ο Άπωφης καταφέρει να καταβροχθίσει τον Ρα. Τότε θα έρθει το τέλος του κόσμου. Άλλοι λένε ότι ο Ρα θα γίνει τόσο γέρος και τόσο κουρασμένος που θα ξεχάσει ποιος είναι. Τότε όλα θα χαθούν Και ίσως τότε ο Ρα να γεννήσει ξανά τον εαυτό του.

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πώς άρχισε ο κόσμος; Πώς δημιουργήθηκαν οι άνθρωποι και γιατί; Και αφού μας δόθηκε η ζωή, γιατί μας βαραίνει η κατάρα του θανάτου; Αυτά είναι τα πρώτα ερωτήματα στα οποία προσπαθούν να απαντήσουν οι μυθολογίες όλου του κόσμου. Κάθε πολιτισμός έδωσε διαφορετικές απαντήσεις σε αυτά τα θεμελιακά προβλήματα, αλλά οι ιστορίες με τις οποίες παρουσιάζονται αυτές οι απαντήσεις έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Στην αρχή, ο κόσμος ήταν ένα χάος, είτε σκεπασμένος με πάγους είτε πλημμυρισμένος με νερό. Ένας θεός δημιουργός στρώνεται στη δουλεία, χωρίζοντας τη γη από τον ουρανό και τη θάλασσα από τη στεριά, και διαμορφώνει το τοπίο. Κατόπιν ο δημιουργός φροντίζει να κατοικηθεί η γη, φτιάχνοντας τον άνθρωπο από σταγόνες ιδρώτα, από φυτά και ζώα από λάσπη ή ακόμη και από τους ίδιους του τους ψύλλους.
Και μετά αρχίζει η κανονική δουλεία!