15 Μαρτίου 2009

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ για τους θεούς και τους ημίθεους. Μιλούν για τις απαρχές και τη συντέλεια του κόσμου, για τη δημιουργία και την καταστροφή, για την ζωή και τον θάνατο. Εξηγούν τα πώς και τα γιατί της ζωής.
Στα αρχαία ελληνικά η λέξη "μύθος" σημαίνει παραμύθι ή λέξη. Η ελληνική μυθολογία στάθηκε σημαντική πηγή έμπνευσης για τη δυτική τέχνη και λογοτεχνία. Ακόμη και σήμερα που κανείς πια δεν πιστεύει στους Ολύμπιους θεούς, οι καλλιτέχνες όλου του κόσμου ανατρέχουν στους ελληνικούς μύθους, ανανεώνοντάς τους και δίνοντας τους καινούργιο νόημα.
Όμως οι ελληνικοί μύθοι δεν είναι παρά μία πτυχή της παγκόσμιας μυθολογίας. Σε κάθε ανθρώπινη κοινότητα, σε κάθε γωνία της γης, οι άνθρωποι διηγούνταν ιστορίες για το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος, για το πώς κατοικήθηκε από ανθρώπους και ζώα, καθώς και για τους χαρακτήρες και τις πράξεις του θεού ή των θεών που λάτρευαν.
Όταν γεννιέται ένας μύθος, οι άνθρωποι τον πιστεύουν ανεπιφύλακτα. Γι'αυτό και οι μύθοι δεν είναι απλές διηγήσεις : κάθε μύθος είναι μια "φέτα" ανθρώπινης αλήθειας. Οι μύθοι και οι τελετουργίες που τους συνοδεύουν συχνά θεωρούνταν πολύτιμα μυστικά. Ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβαινε στα Ελευσίνια Μυστήρια, την αρχαία ελληνική λατρεία της γονιμότητας. Εξίσου μυστική ήταν και η Ιατρική Τελετουργία των Γουίνεμπαγκο Σιού, που προειδοποιούσε : " Ποτέ μη μιλήσεις σε κανέναν γι'αυτη την Τελετουργία. Κράτα την απόλυτα μυστική. Αν την αποκαλύψεις θα έρθει το τέλος του κόσου. Θα πεθάνουμε Όλοι..."

Mythoi ap'olo ton Kosmo

Kalispera sas eimai i Houn i dimiourgos autou to Blogger.
Dimiourgisa auto to Blog gia 3 logous:
1. Gia na mathoume toys mythous apo olo ton kosmo
2. gia na suzitisoume oloi mazi gia tous mithous
3. kai gia na anakalipsoume oloi mazi an ontws i mythoi einai alithia i apla mythoi


sas euxaristw pollu gia tin episkepsi sas sto site


Houn